Czerwone pesto - najpyszniejszy sos prosto z Italii
Italia umiejscowiona jest na takim terenie, że może pochwalić się ciepłym a zarazem umiarkowanym klimatem. Dzięki temu mogła wykształcić się kuchnia śródziemnomorska. Jest to najzdrowsza kuchnia na świecie. W klimacie Włoch pięknie rosną pomidory, zioła, czosnek, kapary. Dostęp do morza sprawia, że Włosi często wykorzystują ryby oraz anchois. Typowym składnikiem włoskich dań jest oliwa z oliwek, którą można spożywać na zimno, ale nie traci swoich właściwości po podgrzaniu! Do wielu dań kuchni włoskiej dodawane są np. orzeszki pini.
Pesto czerwone czy zielone?
Wielu osobom jednak Włochy kojarzą się głównie z pizzą. Niesłusznie! Włochy to przede wszystkim prozdrowotne dnia. Jednym z podstawowych tradycyjnych sosów tamtych regionów jest pesto. Pesto dzielą się na czerwone pesto i zielone. Pesto zielone to najprostszy sos z bazylii, pietruszki, rukoli bądź innej zielonej rośliny. Doskonale smakuje z makaronem ale również jako dodatek do mięsa bądź marynata. Z kolei czerwone pesto jest stworzone z suszonych pomidorów. Pasuje do dokładnie takich samych dań!
Przepis na VitaMoc
Sprawdź, jak wykonać czerwone pesto na stronie VitaMoc! Zobacz również jaki blender wybrać do zrobienia domowego pesto.