Świeżo wyciskane soki na przeziębienie
Jesień i zima to pora roku, w której rośnie ilość osób chorujących. Odczuwalne ochłodzenie i opady deszczu sprawiają, że nasza odporność spada. Większość chorób zaczyna się od ogólnego osłabienia organizmu oraz kaszlu i kataru. Co zatem zrobić żeby uniknąć zachorowania i zwiększyć odporność? Świetnym rozwiązaniem są świeżo wyciskane soki na przeziębienie, które możemy przygotować w domu z warzyw i owoców. Jest to witaminowa bomba, dzięki której nawodnimy organizm i wspomożemy go w walce z objawami infekcji. Świeżo wyciskane soki na przeziębienie bardzo dobrze i szybko się wchłaniają i co ważne nie obciążają układu trawiennego.
Z czego przygotować świeżo wyciskane soki?
Do przygotowanie domowego soku najlepiej sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa, która bardzo dobrze poradzi sobie z większością owoców i warzyw. Najbardziej wartościowe będą soki przyrządzone z takich warzyw jak marchew, imbir, dynia i buraki oraz owoców cytrusowych, jabłek czy też ananasa. Świetnym dodatkiem do domowego soku jest kurkuma, która ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.